în Moldova?
IT în Moldova
IT-ul în Moldova prinde amploare și dacă citești acest articol, la sigur îți surâde gândul de a te reprofila sau începe o carieră în acest domeniu. Totuși, creșterea exponențială din ultima perioadă este un mit sau chiar adevărul pur?
Fast check – True.
Pentru prima dată în anul 2019, exporturile de servicii IT au depășit exporturile de vin din țară. Suma lor ridicându-se la 256 milioane de dolari, de 5 ori mai mult decât în anul 2016. Această creștere fiind posibilă datorită celor 30 de mii de angajați din domeniul TIC și celor 2400 de companii existente. În ultimii 5 ani înregistrându-se o creștere de peste 50% a specialiștilor ce lucrează în IT.
Ce a împins din spate această dezvoltare?
Există o serie de factori care au facilitat acest proces. Progresul nu a fost obținut peste noapte ci a avut în spate un proces îndelungat. Mai jos am identificat cei mai influenți factori în opinia Tekwill Academy:
Moldova IT Park
Moldova IT Park a acționat drept un catalizator al investițiilor în sectorul IT prin promovarea unor politici guvernamentale flexibile, crearea unui mediu favorabil inovării în domeniul TIC. Acesta a fost lansat în 2018 printr-o hotărâre de guvern pe o perioadă de 10 ani.
Existența parcului sporește competitivitatea sectorului IT prin reducerea poverii fiscale prin introducerea impozitului unic de 7% din venitul din vânzări și diminuarea barierelor birocratice.
Concluzie
Moldova IT Park a creat un mediu legislativ atractiv pentru companiile IT din țară cât și pentru cele din afara.
Mediul universitar
Universitățile ce au facultăți IT au devenit mult mai atractive pentru studenții din Moldova. La momentul actual numărul studenților îl constituie 4000, cu 20% mai mult față de anul 2018. Motivele pentru care facultățile cu profil IT cresc în popularitate:
- Diversificarea ofertei educaționale de către universități
- Parteneriatele public-private dintre universitate și companiile IT care au dezvoltat noi laboratoare, amfiteatre și programe de stagiu de practică
- Posibilitatea de a lucra la companii internaționale chiar și cu diploma din Moldova
- Parteneriate publice pentru crearea de noi oportunități
Facultățile cu profil IT au devenit mult mai atractive datorită noilor oportunități și investițiilor oferite de parteneri.
O piață prielnică pentru outsourcing
Mulți vor întreba: ok, dar ce are aici outsourcing-ul?
Preponderent rezultatul muncii IT din Moldova este exportată în alte țări. Ce înseamnă acest lucru?
Exemplu
O companie din IT din Germania decide ca procesul de testare a aplicațiilor să fie externalizat în altă companie/țară pentru a reduce costurile.
Outsourcing-ul este o practică complet normală, iar aceasta s-a intensificat datorită îmbunătățirii infrastructurii de comunicare online ce a permis lucrul remote. La fel calitatea ridicată a specialiștilor din alte țări și cunoașterea limbi engleze au contribuit la acest proces. În practică salariile vor fi mai mici decât în Germania și considerabil mai mari ca cele medii din Moldova. Astfel, partea financiară este una motivantă, iar din acest considerent apar noi companii și persoane dornice de a profesa în acest domeniu.
Pe lângă partea financiară, Republica Moldova este atractivă datorită faptului că:
- diferența de fusuri orare nu este majoră față de țările europene
- nivelul de engleză al tinerilor din țară este unul bun
- facilitățile fiscale oferite de Moldova IT Park
- viteza înaltă la internet ce permit colaborarea neîntreruptă
Accesibilitatea studiilor în IT
Din anul 2015 până în 2020, numărul angajaților în IT s-a majorat cu 10 mii. Luând în considerare că în acest interval au absolvit doar 4000 de studenți facultățile IT (licență și master), ne rămâne să facem un exercițiu abstract ca să înțelegem că ceilalți 6000 au studii care nu au legătură cu acest domeniu.
Cum totuși poți ajungi să lucrezi în IT fără universitate?
Studiile universitare rămân în continuare o metodă de a învăța și a primi un volum considerabil de informație, dar preponderent la angajare vei primi un test tehnic pe care dacă îl vei trece cu brio nu va conta dacă ai studii formale sau ai învățat de unul singur.
În contextul accesibilității sporite a cursurilor online, tot mai multe persoane optează pentru un curs online în domeniul IT, ulterior aplicând la stagii de practică. Astfel, barierele de a intra în acest domeniu au devenit și mai puține. La acest fenomen au contribuit:
- Creșterea popularității platformelor de e-learning ca și Udemy
- Dezvoltarea unor academii ca și Tekwill Academy
- Creșterea accesibilității la resursele gratuite în diferite limbi – Română/Rusă
Remunerarea financiară
Unul din motivele cele mai des întâlnite din timpul reprofilării este remunerarea financiară din domeniul IT. Acest lucru nu este un mit, salariile din domeniul TIC sunt cu multe peste media pe țară, iar cifrele fiind confirmate și de Biroul Național de Statistică.
Totuși, realitatea arată un pic altfel. Nu toți din domeniul IT au salarii care ajung la sumele pe care le-au auzit de la prietenii tăi. Pentru a ajunge la nivelul salarial dorit ai nevoie de experiență, învățare continuă și asumarea de noi responsabilități. În domeniul IT ca și în orice alt domeniu, remunerarea este direct corelată cu pregătirea și competențele tale.
Concluzie
Republica Moldova rămâne a fi o piață atractivă pentru investitorii străini și are potențial de a se dezvolta substanțial. Facilitățile fiscale, amplasarea geografică, mediul universitar și forța de muncă calificată dar în același timp și mai ieftină comparativ cu media Europeană contribuie la dezvoltarea acestui sector cu pași rapizi, iar acesta este doar începutul.
Numărul locurilor de muncă în IT nu vor scădea, ba chiar vor crește substanțial, digitalizarea fiind elementul cheie ce stă la baza proceselor și operațiunilor din toate sferele de activitate.