fbpx

Întreb pentru un prieten#2: SQL, Cum are loc inițierea și cum pot învăța alternativ?

10 mai 2023

Majoritatea studenților Tekwill Academy sunt fascinați de istoriile de succes ale semenii lor.  Din dorința lor de a le urma calea, am invitat-o pe Marina Badarău, Business Analyst la maib,  să le povestească parcursul unui absolvent al cursului SQL Basics. 


1. Marina, de unde a pornit decizia de a te înregistra la curs?

În lumea digitală, SQL-ul este un instrument esențial care ne permite să analizăm și să interpretăm cantități mari de date. Dacă sunteți curioși să aflați cum puteți obține expertiză în această tehnologie, aș dori să împărtășesc experiența mea personală. 

Întrucât am fost întotdeauna pasionată de date, am înțeles că analiza și interpretarea datelor sunt cruciale pentru a lua decizii substanțiale pentru afaceri. Așa că am hotărât să mă înscriu la un curs de SQL și baze de date la Tekwill Academy pentru a-mi îmbunătăți nivelul de expertiză și pentru a-mi consolida abilitățile profesionale.

2.Ce abilități ai obținut în urma cursului?

Așa cum în orice joc există reguli, la fel și în SQL, trebuie să le cunoaștem pentru a putea utiliza acest instrument eficient. 

Primul pas este să înțelegem bazele, iar pentru că am reușit să pun prima cărămidă în domeniul de Data la curs, vă voi povesti ce am reușit să învăț:

  • bazele SQL-ului și cum să-l fac util pentru mine.
  • tipurile de date și cum să le manipulez în interogări.
  • comenzile de interogare a datelor 
  • să utilizez instrumente de analiză pentru a interpreta datele.
  • să prezint datele într-un mod clar și concis.

 Țin să menționez că pe lângă cunoștințele tehnice, cursul de la Tekwill Academy m-a ajutat să dezvolt și abilități importante în lumea datelor, cum ar fi gândirea analitică, abilitatea de a identifica tendințe și modele de reprezentare a acestora,  și capacitatea de a comunica ideile în mod clar și concis. La fel, networking-ul meu s-a extins în urma cursului, atât cât cu specialiști din alte companii cât și angajatori. Tekwill Academy invită la fiecare sesiune de absolvire câte o companie care are oportunități pentru absolvenți.

3.Este necesară învățarea individuală? Ce alte resurse alternative recomanzi?

Self-learning-ul și aplicarea practică sunt esențiale în învățarea SQL-ului. Există o varietate nelimitată de resurse online care ne pot ajuta să înțelegem mai bine SQL-ul și să exersăm utilizarea sa în practică. Printre acestea, aș menționa platforme care oferă cursuri online de la nivel începător la avansat, precum și exerciții practice și simulatoare:

În cazul personal, am ales cursul de la Tekwill Academy pentru că acesta are loc într-un mediu real de muncă cu ajutorul SQL Developer și mereu ai feedback de la mentor la temele pentru acasă.

Această listă nu ar fi completă fără a menționa și oportunitatea ce o oferă și maib IT academy, cu 2 ediții de cursuri de Data Analytics în spate, care la fel este un program alături de mentor.

Un aport mai au și forumurile și blogurile celor pasionați de lumea datelor și analizei de date. Un exemplu este blogul celor de la LearnSQL. Pe lângă faptul că acolo găsești oamenii ce îți împărtăși pasiunea pentru date, acolo găsești soluții interesante pentru diverse exerciții sau probleme ce întâmpini în timpul exersării. Văzând mai multe perspective ne și creionăm o abordare personală în analiza datelor. 

O combinație dintre aceste resurse de învățare plus practica continuă te pot ajuta să performezi și să acumulezi cât mai multe cunoștințe.

4.Bine și… ce fac după curs ?

O dată ajuns să te acufunzi în lumea datelor, le înțelegi puterea, începi să ți se pară mult mai accesibile și începi să le vorbești limbajul. Odată ce ați terminat un curs de SQL, există o serie de opțiuni pe care le puteți explora pentru  a te iniția sau a avansa în carieră ca data analist sau poate chiar data scientist. 

Poți să alegi să te specializezi într-un anumit domeniu, cum ar fi:

  • data science
  • finance
  • business intelligence
  • data warehousing

Odată ce ai ales o specializare, îți formulezi un plan și o cale pe care o vei urma pentru a ajunge acolo unde dorești.

După ce îți consolidezi cunoștințele și ești sigur că poți naviga liber prin SQL, poți căuta cu încredere oportunități de angajare în domeniu. Acestea pot fi în diverse industrii, cum ar fi finanțe, sănătate sau comerț electronic. Analiștii de date sunt căutați aproape în toate domeniile momentan, deci decizia ține de tine și interesele tale. 

Nu uita și de intership-uri, chiar dacă unele dintre ele sunt neplătite, îți oferă ceva mult mai valoros, acestea fiind experiența și oportunitatea de ați pune cunoștințele în practică. 

Și desigur că nu îți fie frică să încerci, desigur că poate inițial vei fi contacta de puțin companii sau nu vei ajunge până la finalul procesului de recrutare, dar reiterez, experiența ne face să accesăm noi înălțimi cu mai mult curaj și cu mai puțină frică de eșec.

5. Unde găsesc aceste internship-uri?

Un exemplu de internship în Data poate fi cel de la Endava pe Data Engineer care se organizează de 2 ori pe an. Iar o oportunitate pentru studenți și cei care cunosc și bazele Python este de a aplica la programele de mentorat gratuite din partea organizației Sigmoid, care se specializează pe Data Science.

6. Atunci când primesc o invitație la interviu, mă ia cu fiori. Cum mă pregătesc pentru el?

 Un sfat important pentru interviuri este să îți pui bine în valoare cunoștințele tehnice, făcând referire la proiectele și experiențele tale anterioare. Este important să ai un portofoliu de proiecte la care ai lucrat și să fii capabil să explici ce rol ai avut în acele proiecte și ce tehnologii ai utilizat. De asemenea, este important să fii pregătit să răspunzi la întrebări referitoare la abilitățile tale tehnice, dar și la întrebări comportamentale. Acestea pot fi referitoare la modul în care ai abordat o situație dificilă, cum ai lucrat în echipă sau cum ai gestionat un conflict.

Pentru a-ți crește șansele de succes în interviurile tehnice, este important să fii familiarizat cu compania la care aplici și cu cultura lor organizațională. În acest fel, vei putea să faci referire la valori și la modul în care te integrezi în cultura lor.       

7. SQL- better to or must to have?

Cum deja ai înțeles, datele sunt omniprezente în viața noastră și a nu fi familiarizat cu ele poate însemna că ești depășit de situație. Dar nu-ți face griji, pentru a fi la fel de avizat ca toți ceilalți, trebuie doar să înveți cum să le analizezi și să le interpretezi,SQL-ul fiind instrumentul potrivit. 

Cu tot ajutorul disponibil online, e ușor să înveți SQL și să te simți ca un expert în date. În plus, învățarea  îți dezvoltă și abilități analitice și te face să comunici mai eficient. 

În concluzie, dacă vrei să fii pe val în era digitală, SQL-ul e un skill de care nu poți să nu ai parte.

Dacă îți dorești și tu să prinzi valul cu SQL, nu ezita să te înregistrezi la următoarea ediție, aici.