Portofoliul unui programator este mai mult decât un CV, el reprezintă o carte de vizită ce servește drept gardian tuturor afirmațiilor din CV sau Linkedin. Acesta oferă o anumită credibilitate și un fundament sub picioare atunci când ziceți că știți anumite tehnologii sau concepte.
În acest articol vă prezentăm ce trebuie să conțină un portfolio, by Ion Pascari, Java Developer, ISD Moldova.
- Proiecte
- Cărți citite/scrise
- Articole/blogging
- Certificări
- Training
- Teaching
În continuare vom trece peste fiecare element a unui Portfolio și le vom explica.
Teaching
În cazul în care cunoașteți un concept foarte bine, puteți începe a preda. Astfel, veți dezvolta calități de mentorat și soft skills care sunt importante în industria IT.
Unde puteți preda?
- Universitate – laboratoare în cadrul UTM
- Colegiu/Școală/Centre de excelență
- Lecții private de programare
Training
Audiența diferă foarte mult față de cea de atunci când predați. La training aveți de-a face cu o audiență deja competentă în domeniu care dorește să îmbunătățească anumite direcții, dar și experitza dvs trebuie să fie una mai amplă.
Unde puteți ține un training?
- La compania care sunteți angajat
- Alte companii
Certificări
Certificările oferă un avantaj vizibil față de alți candidați. Acestea servesc credibilității competențelor pe care le aveți. Este recomandat de a obține certificări de la centre recunoscute internațional:
- Oracle
- Tanzu
- AWS
- Microsoft
- ISTQB
Important să nu puneți în prim plan certificările care sunt ușor de obținut. Spre exemplu, cele de pe Udemy sunt certificate de absolvire a unui curs nu și examene de certificare. Cu siguranță este de încurajat trecerea acestora pentru că aveți ocazia să obțineți un set nou de cunoștințe. Chiar dacă certificările menționate mai sus, pot fi costisitoare, aproximativ peste 150 de euro, pe viitor acestea se dovedesc de a fi o investiție foarte bună pentru carieră.
Articole/Blogging
Scrierea de articole vă oferă o prezență bună online unde alți programatori găsesc răspunsuri în blogul dvs sau alte lucruri interesante. Platforme de a începe un blog sunt:
- domain personal
- dzone.com
- medium.com
- infoq.com
- devx.com
E necesar să tindeți spre subiecte care nu sunt arhicunoscute și veți putea atrage atenția profesioniștilor din domeniu. Scriind despre teme tehnice și bine punctat, veți demonstra cunoștințele dvs.
Prezentări
Datorită prezentărilor vă creați o vizibilitate în mediul offline cât și online, dar aveți de confruntat emoțiile din timpul prezentărilor și audiența. Acestea pot fi ținute:
- în compania dvs
- la conferințe
- în cadrul community meetups
La fel, puteți face networking cu alți specialiști, element foarte important pentru avansarea în cariera IT.
Cărți
Oferă cel mai mare impact în lumea IT, se creează o prezență instantanee, iar pentru a scrie o carte este nevoie de foarte mult efort și o bună expertiză în domeniu. Nu e neapărat să scrieți cărți, dar e foarte bine să citiți pe cele care deja sunt, astfel menționarea unui titlu de carte în cadrul unui interviu este un semn bun.
Cărțile pot fi publicate pe platforme, cele mai simple servicii de hosting fiind:
- leanpub.com
- manning.com
- oreilly.com
- Packtub.com
GitHub
Acum toate elementele unui portfolio trebuie compilate într-un format prezentabil. Atunci când doriți să arătați unui angajator munca dvs, cu siguranță nu veți trimite un fișier ZIP cu toate proiectele. Cea mai bună metodă ar fi să folosiți GitHub. Vă puteți crea un cont gratuit și încărca proiectele. Acesta are un format friendly care permite vizualizarea codului sursă ale proiectelor. La secțiunea Readme.md ați putea adăuga mai multe detalii și să oferiți hyperlinks la articole de blog.
În cazul în care aplicați pentru o poziție unde se scrie cod, este recomandat să oferiți link către profilul de GitHub. Astfel, angajatorii pot vedea experiența pe care o aveți.
Proiectele sunt o modalitate excelentă de a vă arăta abilitățile potențialilor angajatori. Și este deosebit de util mai ales pentru dezvoltatorii începători care nu au experiență profesională, dar au experiență practică în proiecte personale. Creativitatea aici nu are limite. Găsiți o idee și implementați-o prin cod. “Talk is cheap, show me the code” spune fondatorul Linux. Cu ajutorul codului, abilitățile pe care pretinzi că le ai ar fi mai credibile.